Bookfest-300 de lansări de carte şi dezbateri, 60 de evenimente dedicate copiilor

Bookfest-300 de lansări de carte şi dezbateri, 60 de evenimente dedicate copiilor

Salonul Internaţional de Carte Bookfest îşi deschide porţile la Romexpo, miercuri, începând cu ora 10.00. Intrarea este liberă în toate cele cinci zile ale evenimentului. Între 29 mai şi 2 iunie, la Bookfest cititorii vor găsi circa un milion de volume, sute de titluri noi, aproximativ 300 de lansări de carte şi dezbateri, şi peste 60 de evenimente dedicate copiilor.

Circa 200 de expozanţi din întreaga ţară, alături de reprezentanţe culturale cu sediul la Bucureşti, vor fi prezenţi zilnic, de miercuri, 29 mai, şi până duminică, 2 iunie, în intervalul orar 10.00-20.00, respectiv 10-21 (vineri şi sâmbătă).

Republica Moldova este invitatul de onoare a celei de-a XVII-a ediţie a celui mai aşteptat eveniment expoziţional dedicat cărţii. Vizitatorii se vor bucura de numeroase evenimente susţinute atât la standurile editurilor, cât şi la scenele Arena, Matca şi Arca, dar şi la Cafeneaua Artelor şi Cafeneaua Literară sau la nou-inauguratul spaţiu BooksToScreen.

Pe lângă evenimentele cu cei mai cunoscuţi autori ai momentului, Bookfest oferă cărţi la preţuri mai mici decât în librărie. Multe dintre editurile prezente în cadrul salonului de carte au anunţat deja că vor avea reduceri de până la 80% din preţul de librărie.

Cei mici sunt aşteptaţi la Clubul Bookfest Junior, unde vor putea lua parte la discuţii despre ultimele cărţi apărute pentru ei, precum şi ateliere tematice, jocuri şi o tombolă cu premii surpriză. Numeroase volume, cu prieteni gata de descoperit, sunt pregătite pe rafturile standurilor.

„Te cuprind, Republica Moldova” este sloganul propus de ţara invitată, o expresie des întâlnită în vorbirea curentă din spaţiul lingvistic şi cultural de peste Prut, echivalentul sintagmei „te îmbrăţişez”.

Ţara invitată la ediţia din acest an a Salonului de Carte Bookfest a pregătit aproximativ 40 de evenimente, de care se vor bucura cei care vor trece pragul Pavilionului B2. Programul cuprinde evenimente diverse: de la lansări de carte până la dezbateri pe teme dintre cele mai actuale.

Ediţia din acest an a Salonului de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, 29 mai, la ora 12.00, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitate înalte oficialităţi din România şi Republica Moldova.

Şi, pentru a-i familiariza pe cititori cu Invitatul de onoare, vor avea loc mai multe dezbateri şi prezentări, prima dintre ele “Perfect integraţi: scriitori basarabeni în România”, în 29 mai, la scena Matca, începând cu ora 14.30, la care vor participa Cătălina Bălan, Liliana Corobca, Vasile Ernu, Dinu Guţu, Diana Iepure şi Emilian Galaicu-Păun.

De asemenea, editura Paralela 45 aşteaptă publicul joi, începând cu ora 17.00, la scena Matca, la o dezbatere cu tema centrală “Falanga basarabeană”, unde vor participa, între alţii, Diana Iepure, Cătălina Bălan, Mihail Vakulovski, Maria Pilchin, Ivan Pilchin, Paula Erizanu, Bogdan Răileanu, Iulian Fruntaşu.

Într-un an cu asemenea încărcătură electorală, organizatorii Bookfest anunţă pentru duminică, la scena Arena, o dezbatere pornind de la întrebarea “Cu ce se ocupă un preşedinte de ţară?”, având în fundal lansarea cărţii “Ce vrem de la preşedintele ţării? Ghid civic pentru alegătorii români”, scrisă de Cristian Preda, Ciprian Mihali şi Sorin Ioniţă. Discuţiile vor fi purtate de Cristian Preda, Sorin Ioniţă şi Gabriel Liiceanu, moderaţi de jurnalistul Ovidiu Nahoi, redactorul-şef al postului de radio RFI România. În avanpremiera acestei dezbateri, sâmbătă, de la ora 17.00, pe scena Arena se va vorbi despre cele 7 riscuri pentru România până în 2035. Raport de prognoză EFOR, în prezenţa reprezentanţilor Expert Forum Sorin Ioniţă şi Laura Ştefan, însoţiţi de Gabriel Liiceanu.

Editura Polirom îi invită pe toţi cei interesaţi sâmbătă, la Scena Arena, de la ora 13.00, la o întâlnire a cititorilor cu Cristian Tudor Popescu, care va vorbi despre noul său volum “Râsul dracului. Interceptări. Informaţii desecretizate. Autodenunţuri”. 

Sâmbătă, de la ora 18.00, la standul editurii Polirom va avea loc lansarea volumului “Între două lumi. Monahismul ortodox şi modernitatea” de Mirel Bănică. Autorul revine la preocupările sale mai vechi şi teme de cercetare legate de relaţia dintre religie şi modernitate. În vederea realizării acestei lucrări, Mirel Bănică a fost la mănăstirile din ţară care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile, şi a observat şi participat direct la viaţa monahală din prezent. În cadrul acestui eveniment vor vorbi Andrei Pleşu şi autorul iar Adrian Şerban va modera.

În ultima zi a Salonului de Carte, editura Polirom vă propune o dezbatere, ce va avea loc la Scena Arena, de la ora 12.00, despre cartea lui Salman Rushdie – “Cuţitul”. În carte autorul prezintă cititorilor reflecţiile sale în urma supravieţuirii unei tentative de asasinat. Volumul este lansat la doar doi ani de la teribilul incident când Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui festival literar din New York. Vor prezenta: Carmen Muşat, Bogdan Ghiu, Marius Chivu şi Dan Croitoru.

Sâmbătă, va avea loc lansarea cărţii lui Gabriel Liiceanu – “Scrisoare către Dorothea”, la standul editurii Humanitas, de la ora 14.00. „Prin noi şi numai prin noi, ca fiinţe gânditoare şi cuvântătoare, lumea poate avea sens şi poate fi iubită”, spune Gabriel Liiceanu despre mesajul acestei cărţi, care va fi prezentată alături de Horia-Roman Patapievici şi Lidia Bodea. De la ora 15.00, tot în standul editurii Humanitas, Tatiana Niculescu lansează cartea “Delicioasa poveste a cozonacului românesc”, surprinde însemnătatea pe care a căpătat-o cozonacul pe meleagurile ţării noastre. Alături de autoare vor vorbi scriitorul Dan Alexe şi psihiatrul Vlad Stroescu.

Pasionaţii de istorie sunt aşteptaţi la standul editurii Humanitas vineri, pentru lansarea volumul “Din vremea lui Tudor” de Radu Oltean. Evenimentul va începe la ora 16.00 şi se va încheia cu o sesiune de autografe. Alături de autor, vor fi prezenţi şi Tudor Dinu, autor, profesor doctor abilitat la Universitatea din Bucureşti şi doctor honoris causa al Universităţii Democrit a Traciei (Grecia), şi Radu Gârmacea, autor.

Radu Paraschivescu va lansa la editura Humanits volumul “Libertatea de depresie: Învăluiri şi dezvăluiri de pe la noi”, sâmbătă, de la ora 15.30, în standul editurii. Gabriel Liiceanu şi Cătălin Striblea, alături de autor, vor participa la o discuţie pe tema cărţii şi la o sesiune de autografe. În stilul său caracteristic, Radu Paraschivescu le aduce cititorilor, chiar în an electoral, o carte care vorbeşte despre îmbinarea dintre scena politică şi minciună, despre impostorii incapabili infiltraţi în instituţii şi pe posturi importante, de unde sunt greu de evacuat.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *