În anul centenarului său, Institutul Francez din România lansează Orizont Sonor – un proiect interdisciplinar inovator organizat în cooperare cu Longueur d’Ondes (Franţa) – unul dintre cele mai mari festivaluri de radio şi sunet din lume, ajuns anul acesta la cea de-a 20-a ediţie, şi Semi Silent (România) – platformă de podcast dedicată creaţiei sonore, creaţiei radiofonice şi înregistrărilor audio.
Orizont Sonor este gândit să aibă două etape: prima – o serie de workshopuri de mediere, alfabetizare media şi profesionalizare, urmată de o a doua – un festival care pune în lumină proiecte de podcast radio şi de creaţie sonoră. Festivalul va avea loc între 19-21 septembrie la Constanţa.
„Orizont Sonor face parte dintr-o serie de proiecte de cooperare media susţinute de-a lungul anilor de Institutul Francez din România care sărbătoreşte anul acesta 100 de ani. Un exemplu în acest sens este seria de ateliere de podcast pentru adolescenţi deja implementată în bibliotecile şi mediatecile din reţeaua noastră. Orizont Sonor vine în completarea acestui demers, fiind un proiect nou şi inovator care reuneşte profesioniştii români şi francezi, cu un focus pe regiunea Mării Neagre şi a Europei de Sud-Est. Într-o eră a naraţiunilor şi contra-naraţiunilor, în care dezinformarea sau informarea eronată poate juca un rol decisiv, este important să susţinem profesioniştii din media, proiecte de radio şi podcast dar şi facilitarea schimbului de expertiză profesională în aceste domenii“, a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România.
În România, Institutul Francez este conectat la o reţea de profesionişti şi artişti de creaţie sonoră şi radio alături de care dezvoltă proiecte culturale şi media bazându-se pe parteneri strategici precum Semi Silent, reprezentat de Anamaria Pravicencu – partener şi curator asociat al proiectului. „Trăim într-o lume a culturii vizuale şi a divertismentului. Nu mai avem răbdare să ascultăm sunetele din care e făcută lumea din jurul nostru. Radiourile, multe dintre ele devenite suport pentru publicitate, nu mai sunt fereastra spre lume şi spre cunoaştere ale deceniilor trecute… Cu toate acestea, era digitală a reuşit să răstoarne din nou ierarhiile şi a creat noi spaţii pentru conţinuturi audio, fie ele fizice, virtuale sau mentale. Orizont Sonor vă invită să descoperiţi diversitatea culturilor sonore, de la reportaj la documentar prin întâlniri cu autori din jurul Mării Negre, şi de la creaţia sonoră la ficţiunea radiofonică prin lucrări cu sunetele oceanelor îndepărtate sau a râurilor apropiate. Punerea în context a memoriei, jurnalul de călătorie, reflecţia asupra ecologiei şi vieţii, şi chiar a locuirii, o multitudine de scrieri sonore şi totodată o invitaţie la audiţie şi dialog, o întâlnire excepţională cu profesionişti ai universului sonor şi radiofonic din Europa“, a declarat aceasta.