Patrimoniul natural şi cultural al Deltei Dunării, promovat în Polonia

Patrimoniul natural şi cultural al Deltei Dunării, promovat în Polonia

Expoziţia de fotografie în aer liber „Delta Dunării – Amazonul Europei” de Florin Andreescu este prezentată la Cracovia până la 10 august, anunţă Institutul Cultural Român de la Varşovia.

Acest proiect expoziţional oferă o incursiune vizuală în inima Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, una dintre cele mai spectaculoase şi valoroase regiuni naturale din Europa, inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Selecţia de fotografiii expuse reuneşte imagini remarcabile ce surprind diversitatea florei şi faunei specifice, peisaje naturale, elemente de patrimoniu construit şi aspecte din viaţa comunităţilor locale, care trăiesc în armonie cu mediul natural.

Autorul fotografiilor, Florin Andreescu, a susţinut o prezentare publică cu ocazia inaugurării expoziţiei la Cracovia, la sediul Arteteka, în data de 13 iunie, în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Culturii Române.  Evenimentul a avut ca scop facilitarea unui dialog deschis despre procesul de documentare fotografică în Delta Dunării, provocările legate de captarea imaginii într-un ecosistem fragil şi spectaculos, precum şi despre importanţa conservării patrimoniului natural. Discuţia a fost moderată de Julia Obrzut.

„O expoziţie de fotografie este întotdeauna o mare provocare pentru un fotograf, iar atunci când aceasta se desfăşoară în aer liber, satisfacţia este deosebită, deoarece publicul este extrem de variat. Expoziţia de la Cracovia se remarcă prin dimensiunile impresionante ale lucrărilor şi prin execuţia tehnică de înaltă calitate. În plus, expunerea centrală conferă un plus de prestigiu. Sper ca mesajul ecologist despre acest teritoriu mirific, dar extrem de vulnerabil, să ajungă la cât mai mulţi polonezi, iar aceştia să fie convinşi, prin imagini, să viziteze Delta Dunării, pentru a descoperi că fotografiile mele reflectă realitatea pură”, a declarat Florin Andreescu.

Participanţii la discuţia cu fotograful român au vizionat şi documentarul „Dunărea sălbatică” (regia: Charlie Ottley), care urmăreşte schimbările din natură pe parcursul unui an, stilul de viaţă tradiţional, transformările sociale şi impactul turismului asupra regiunii.

Această iniţiativă se înscrie într-o strategie pe termen lung a Institutului Cultural Român de la Varşovia de promovare a patrimoniului natural şi construit al României în Polonia. După succesul expoziţiilor dedicate oraşului Timişoara – în contextul deţinerii titlului de Capitală Europeană a Culturii (2023) -, traseului de drumeţie Via Transilvanica (2023) şi bisericilor fortificate din Transilvania (2024), în anul 2025 Institutul şi-a propus să aducă în prim-plan patrimoniul ecologic al Deltei Dunării.

România devine tot mai populară în rândul turiştilor polonezi, iar proiectele de diplomaţie culturală cu componentă turistică sunt extrem de apreciate la nivel local. Expoziţia „Via Transilvanica”, de exemplu, a fost itinerată cu succes în 10 oraşe din Polonia, adesea la invitaţia partenerilor locali. Proiectul a devenit un punct de referinţă pentru iubitorii de drumeţie şi a fost prezentat la Festivalul Kolosy din Gdynia – cel mai important eveniment polonez dedicat călătoriilor şi exploratorilor – în faţa unei audienţe de peste 8.000 de persoane, de către scriitoarea şi jurnalista Ewa Chwałko, colaboratoare a ICR Varşovia. De asemenea, traseul Via Transilvanica a fost prezentat într-un articol extins în revista de călătorii „Kontynenty”, una dintre cele mai prestigioase publicaţii de profil, care apare neîntrerupt din 1964.