Gala Premiilor UNITER – Cel mai bun spectacol a fost desemnat „Richard al III-lea” 

Gala Premiilor UNITER – Cel mai bun spectacol a fost desemnat „Richard al III-lea” 

Cel mai bun spectacol al Galei UNITER, ediţia a 33-a, a fost acordat producţiei „Richard al III-lea” de William Shakespeare, adaptare după Vecsei H. Miklós, regia István Albu, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa “Harag György”.

Ministerul Culturii a acordat o diplomă de excelenţă şi un trofeu pentru UNITER, la 35 de ani de existenţă. „Să continuaţi ceea ce aţi început pentru artiştii României şi să duceţi mai departe îndemnul: „UNITER Rezistă!”, a spus Natalia Intotero, acordând premiul preşedintelui Dragoş Buhagiar.

Anul viitor, gala Premiilor UNITER va avea loc la Constanţa, la Cazino. 

Evenimentul a fost transmis în direct pe uniter.ro, TVR 1, TVR Cultural, TVR Craiova, tvr.ro şi pe undele Radio România Cultural.

Trofeul pentru Cea mai bună regia i-a revenit lui István Albu pentru regia spectacolului “Richard al III-lea” de William Shakespeare, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa “Harag György”. 

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a oferit premiul: „Pentru noi, toţi cei care v-aţi dedicat viaţa teatrului sunteţi câştigători”.

Primul premiu UNITER pentru Cea mai bună coregrafie/ mişcare scenică a fost acordat lui George Pop pentru spectacolul “Şantier”, regia şi dramaturgia Victor Olăhuţ,Teatrul Municipal Baia Mare.

 Regizorul Niky Wolcz, premiat pentru întreaga activitatea de 66 de ani, a spus în discursul său: „Cel mai important lucru e probabil memoria începuturile”. 

Platforma de Teatru Politic, înfiinţată în 2013, a primit Premiul British Council. „Inegalitatea socială este cea mai mare problemă pe care o avem, dar acest lucru nu se poate rezolva doar cu teatru, cu educaţie, e nevoie de investiţii, e nevoie de taxare progresivă, e nevoie ca marile averi să fie taxate mai mult”, a spus David Schwartz pe scenă. „Noi credem că e mai mult de teatru, de teatre publice, de spectacole în zonele rurale, în cartiere, e nevoie de investiţii mult mai mari”, a continuat acesta.

Eduard Gabia şi Călin Ţopa au fost premiaţi pentru muzica spectacolului “7 minute după miezul nopţii” (A Monster Calls), Teatrul Excelsior Bucureşti. 

Premiul Mecena a fost acordat de Senatul UNITER Asociaţiei Pro Cultura. Iar Premiul Preşedintelui UNITER i-a revenit lui Emil Boroghină, „pentru o muncă de-o viaţă în teatru” şi pentru Festivalul Shakespeare de la Craiova. „Mulţumesc pentru acest premiu şi pentru motivaţia extrem de emoţionantă pentru mine”, a spus Emil Boroghină. 

Vlad Udrescu a fost desemnat Cel mai bun actor în rol principla pentru rolul titular din spectacolul “Hamlet”, Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova. „Împreună, la teatru, simţim că existăm, şi asta nu e puţin lucru”, a spus actorul. 

Oana Micu a primit trofeul UNITER pentru scenografia spectacolului “Lecţia” de Eugene Ionesco, regia Bobi Pricop, Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova. 

Scenograful Horaţiu Mihaiu a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate. 

Oana Mogoş a fost desemnată Cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Valeria (mamaia, fiica lui Grigore) din spectacolul “Regina nopţii”, Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galaţi. „E o inimă, e o viaţă, e un spectacol pe care îl jucăm cu mare drag. E pentru fiecare bunicuţă de pe lumea asta”, a mărturisit actriţa despre spectacolul în care joacă. 

Premiul Special pentru Noi Traduceri de texte dramatice a fost acordat post-mortem lui Bogdan Budeş. 

Un alt Premiu Special al UNITER a fost acordat Festivalului D-Butan-T de la Sfântu Gheorghe, care există de 10 ani. 

“Matilda”, de Roald Dahl, regia Emil Pantelimon, producţie a Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, a fost premiat drept Cel mai bun spectacol de teatru de animaţie/ teatru pentru copii. 

Premiul „Ion Caramitru” de Excelenţă a fost anunţat de Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER, Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului ATELIER. Radu Macrinici: „În România, teatrul nou, alternativ, independent, era privit ca o ciudăţenie. Spectacolele independente erau invitate rar la festivaluri iar tinerii regizori erau apostrofaţi constant pentur îndrăzneală. Eu mă bucur că Atelier a contribuit pentru că a sprijinit şi chiar a privileagiat mişcarea independentă”.

Liviu Jicman, preşedintele ICR, i-a înmânat trofeul lui Carmen Mihalache, recompensată pentru Activitate Critică şi Istorie teatrală. „Teatrul nu poate să repare lumea, dar poate să ne amintească că împotrivindu-ne răului, putem să ne facem viaţa mai bună”, l-a citat ea pe Peter Brook. 

Bienala de Scenografie Bucureşti a primit un Premiu Special. Adrian Damian a avut un mesaj pentru viitorul prim-ministru: să îi ţină lângă el, la masa Guvernului, pe ministrul Culturii şi pe cel al Educaţiei. 

Câştigătorul celui mai bun video design a fost acordat lui Adrian Sitaru pentru regia filmărilor din spectacolul “Nunta însângerată” Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu – Secţia germană. 

Profesorul şi actorul Emil Coşeru a fost recompensat cu premiul pentru întreaga activitate.

Un premiu special a fost acordat Centrului Cultural educativ Moara Artiştilor. Darius Prodan, preşedintele Asociaţia Pro Teatru, a anunţat înfiinţarea Teatrul Judeţean „Virgil Flonda” Zalău. 

Bobi Pricop, regizorul galei, a transmis un gând viitorului Guvern: „Înainte să taie bugetele pentru Cultură, cred că ar trebui să gândim împreună nişte strategii pentru viitor, pentru zecile de artişti tineri talentaţi care nu au o şansă, sutele de artişti care trăiesc în precaritate, pentru că această ţară şi lumea noastră culturală mai are nevoie de susţinere. Am văzut cu toţii recent, pe propria piele, cam ce a însemnat să nu prioritizăm timp de 35 de ani educaţia şi cultura”. 

Regizorul a deschis plicul care a anunţat premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar – Silvana Negruţiu pentru rolurile Mama şi Naratoare din spectacolul “Părinţi” – Teatrul Metropolis Bucureşti. 

Actriţa Coca Bloss a anunţat câştigătorul categoriei Cel mai bun actor în rol secundar, acordat lui Ştefan Mihai pentru rolul Feste din spectacolul “A douăsprezecea noapte”, Teatrul de Stat Constanţa. „Văd acest premiu ca pe un îndemn de a continua să fac ceea ce fac”, a spus câştigătorul.

Senatul UNITER a acordat „un Premiu Special pentru una dintre poveştile fabuloase ale teatrului românesc, lui Silviu Purcărete”. Marina Constantinescu: „Silviu Purcărete a făcut istorie aici”. „Este unul dintre mentorii mei, călăuza care m-a condus spre adevăr, spre cunoaştere”, a mai spus criticul de teatru. „Silviu Purcărete a deschis drumurile spre lume ale teatrului românesc”, a punctat ea. 

Regizorii Alexandru Boureanu şi Vlad Drăgulescu, autorii poveştii „Săptămâna Silviu Purcărete” la Craiova, au fost recompensaţi pentru iniţiativă. „Acest premiu este în primul rând al trupei”, a spus Boureanu. 

Premiul pentru întreaga activitate i-a fost acordat actriţei Rodica Negrea. 

„Mulţumesc din suflet pentru onoare! Mulţumesc pentru privilegiul de a fi acum pe această scenă şi sunt recunoascătoare Senatului UNITER! Socotesc că mulţi, toţi, oricare dintre colegii mei, ştiuţi sau neştiuţi din ţara asta, ar fi putut fi aici, în locul meu. Aş vrea să mulţumesc vieţii că mi-a dat copilul perfect, Ilinca Manolache. Mulţumesc tuturor colegilor teatrului pentru că echipa e cea care m-a făcut să înţeleg că nimic nu se poate face fără iubire şi împreună”, a mărturisit actriţa emoţionată. 

Pavel Bartoş a prezentat primul premiu al serii, cel de Debut. Trofeul i-a revenit lui Alex Ianăşi pentru regia spectacolului “Elif şi ploaia” de Sami Ibrahim, Teatrul “Regina Maria” Oradea. 

„Teatrul pe care îl facem, nu în totalitate, evită realitatea, evită să vorbească despre realitatea în care trăim, evită, politica, încearcă să rămână apolitic. Nu mai putem să rămânem imparţiali”, a spus tânărul premiat pe scenă.