Marile muzee trec prin schimbări majore

Marile muzee trec prin schimbări majore

Urmând exemplul viitorului proiect de renovare al Luvrului, care îşi propune să pună capăt aglomeraţiei din faţa “Mona Lisei”, unele muzee importante îşi adaptează spaţiile şi colecţiile pentru a răspunde mai bine provocărilor legate de turismul excesiv sau de schimbările climatice.

“În faţa exploziei turismului, a problemelor de securitate, a urgenţei climatice şi a revoluţiei digitale, modelul nostru este răsturnat. Partenerii noştri internaţionali de pretutindeni îşi regândesc spaţiile”, a spus Laurence Des Cars, în fruntea Muzeului Luvru, după ce a alertat la sfârşitul lunii ianuarie cu privire la starea de degradare a instituţiei.

Luvrul este cel mai vizitat muzeu din lume, cu aproape 9 milioane de vizitatori în 2024, dintre care 80% vor fi turişti străini, devansând British Museum, Muzeele Vaticanului şi Met la New York.

Planul de renovare prevede o nouă intrare până în 2031 pentru a decongestiona piramida de sticlă şi o sală de expoziţie dedicată “Mona Lisa”, cu un bilet de intrare suplimentar. Pentru că 80% din cei 30.000 de vizitatori zilnici vin să vadă capodopera lui Leonardo da Vinci şi… îşi fac selfie-uri.

Muzeul Prado din Madrid (3,5 milioane de vizitatori în 2024) a găsit o soluţie deschizând în fiecare zi pentru a „repartiza mai uniform valul de vizitatori”… şi interzicând orice fotografiere.

Dacă 8.500 de persoane vin la Prado în fiecare zi, înseamnă 8.500 de fotografii în acelaşi loc, probabil în faţa Las Meninas a lui Velazquez sau a Grădinii desfatarilor umane a lui Hieronymus Bosch”, explică directorul Prado.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *