The Moscow Times: ceceni din Ucraina luptă pentru o patrie pierdută

Mikhael Dudadiev, cunoscut sub numele de Benor, face parte din unitatea Obone, o divizie a Legiunii Străine formată în mare parte din voluntari ceceni, afiliată guvernului Ichkeria în exil la Kiev.

După săptămâni pe linia frontului în Zaporizhzhia, Benor își savurează un moment rar de liniște. Alături de el, camaradul său Vakha, un georgian, își toarnă un pahar de Cola. Ambii sunt veterani ai conflictelor cu Rusia – Benor din al Doilea Război Cecen, iar Vakha din războiul din 1993 împotriva separatiștilor susținuți de Moscova în Abhazia.

În fundal, radioul difuzează știri despre o convorbire dintre președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, urmată de o vizită diplomatică a secretarului de stat Marco Rubio în Riad. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anulat vizita planificată în Arabia Saudită în aceeași zi. Cei doi luptători, însă, abia acordă atenție. „Nu mai am nicio încredere în politică”, spune Vakha. „Rusia nu și-a respectat niciodată angajamentele, nici în Georgia, nici în Cecenia, nici după anexarea Crimeei. De ce ar face-o acum?”

O luptă pentru o patrie pierdută

Pentru Benor, visul suprem este să își petreacă ultimele zile în patria sa, Cecenia. Născut în Groznîi, s-a alăturat rezistenței cecene la doar 16 ani, în timpul celui de-al Doilea Război Cecen. În anii ‘90, mișcarea de independență condusă de Dzhokhar Dudayev a forțat Rusia să se retragă prin Acordurile de la Khasavyurt (1996). Însă, în 1999, sub pretextul unei operațiuni antiteroriste, Vladimir Putin a reluat ofensiva militară. Cecenii, dezbinați și slab echipați, au fost înfrânți în 2009, iar republica a fost reintegrată în Federația Rusă, condusă de clanul Kadyrov, un aliat loial Moscovei.

„În fiecare zi era ca la Bucea”, își amintește Benor. „Ruşii masacrau bărbați, femei și copii. Au ucis peste 100.000 de oameni și au distrus fiecare oraș.” Exilat în Norvegia din 2008, Benor este acum căsătorit și tatăl a cinci copii, dar în martie 2022 s-a înrolat în armata ucraineană. „Singura șansă să-mi văd patria din nou este prăbușirea Rusiei. De aceea lupt.”

Salevi Subotsky, cunoscut sub numele de război Stare, un luptător belarus din Pinsk, împărtășește aceeași viziune. Nu are dorința expresă de a se întoarce acasă, dar știe că regimul pro-rus din Belarus l-a forțat să trăiască în exil. „Am plecat din motive economice, nu neapărat politice. Am încercat să mă alătur Legiunii Străine franceze, am muncit pe o fermă de lalele în Olanda, dar în final am ajuns aici.”

Între timp, KGB-ul din Belarus i-a hărțuit familia pentru informații despre activitățile sale în Ucraina. „Au arestat rudele mele de mai multe ori. Belarus este complet controlat de Rusia. Dacă nu reușesc să pună un dictator ca Lukașenko în Ucraina, războiul nu se va opri.”

„Nu poți avea încredere în Putin”

Într-o cameră slab luminată, Adam*, un alt luptător cecen, cunoscut sub numele de război Berkhi, se roagă. În colțul încăperii sunt depozitate drone și obuze, iar pe canapea stau aruncate mai multe puști. „Nu poți avea încredere în ruși. Am pierdut țara mea din cauza așa-ziselor acorduri de pace. Istoria se repetă. Am câștigat primul război, dar ei și-au refăcut armata și ne-au divizat. Apoi au câștigat. Vor încerca să facă același lucru cu Ucraina. Nu poți avea încredere în Putin. Este un mincinos și un criminal”, spune Berkhi, vorbind franceza în mod ezitant. După ce a trăit în Belgia, s-a înrolat în armata ucraineană în 2016.

El consideră că Ucraina trebuie să continue să lupte, pentru că acesta este un conflict existențial și pentru Europa. „Următoarea țintă vor fi statele baltice”, avertizează el. „Un tratat de pace cu Rusia nu valorează mai mult decât hârtia pe care e scris.”

Benor susține că Rusia va folosi orice oportunitate pentru a-și reconstrui armata și a prelua controlul total asupra Ucrainei. „Vor încerca să divizeze țara, să se regrupeze și să revină. Sunt 100% sigur de asta. Așa au făcut în Cecenia.”

Vakha își aprinde o țigară, reflectând la trecutul Georgiei. „Au câștigat în 1993, au reluat în 2008. Acum avem un președinte pro-rus.”

El consideră că propunerile lui Trump pentru Rusia sunt, de fapt, o capitulare a Ucrainei. „Rușii nu se vor opri niciodată. Dacă rămân fără oameni, vor trimite bolnavii, femeile și copiii în luptă.”

Într-un moment rar de optimism, Benor propune o altă perspectivă: „Poate că și Ucraina ar putea folosi o pauză pentru a se reînarma și a se pregăti pentru următorul război.”

În final, el se agață de cuvintele profetice ale lui Dzhokhar Dudayev, liderul mișcării de independență cecene, asasinat de ruși în 1996:

„Rusia va cădea atunci când soarele Ucrainei va răsări.”

(themoscowtimes.com)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *