ICR: Jurnalismul cultural – element esențial pentru a facilita accesul publicului la cultură

ICR: Jurnalismul cultural – element esențial pentru a facilita accesul publicului la cultură

Importanța jurnalismului cultural în societatea contemporană și a cultivării în continuare a spiritului critic, într-o vreme a schimbărilor și a provocărilor permanente, a fost evidențiată, miercuri, într-o dezbatere desfășurată în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR).

Președintele ICR, Liviu Jicman, a vorbit despre importanța domeniului, subliniind că organizarea dezbaterii dedicate jurnalismului a pornit de la evoluția acestuia în prezent.


‘Pe de-o parte, canalele de comunicare, iată, se schimbă, se modernizează, descoperim cu toții și individual și ca societate, în fiecare zi, pe de altă parte, că jurnalismul cultural este un element esențial calitativ pentru a facilita accesul publicului la cultură’, a subliniat Jicman.

Cu acest prilej, președintele ICR a anunțat lansarea programului anual de burse dedicat jurnaliștilor culturali străini, care vor avea posibilitatea, timp de o lună, să vină în România pentru a se documenta în vederea realizării unor materiale, inclusiv video sau reportaje.

Bursele, în valoare de 2.500 de euro, sunt acordate, în fiecare an, unui număr de trei jurnaliști culturali, care pot să-și aleagă o lună, în perioada 30 mai – 30 noiembrie. ‘Sperăm să avem cât mai multe candidaturi. Înscrierile se vor deschide pe 5 februarie’, a adăugat președintele ICR.

El și-a exprimat speranța ca dezbateri asemenea celei de miercuri să mai fie organizate în acest an.

‘Îmi doresc să fie, poate, un debut în aceste discuții, pe care să le-avem de-a lungul anului, pentru că cred că jurnaliștii culturali din toată lumea și cei din România trebuie să se bucure de atenția noastră, să vedem care sunt problemele cu care se confruntă, să înțelegem noi, ca instituții de cultură, care sunt metodele prin care putem să oferim mai multe și mai accesibile informații și să vedem, împreună, cum putem construi canale de comunicare mai bune pentru publicul larg, în contextul actual’, a punctat Liviu Jicman.

Despre rolul pe care îl joacă jurnalismul în prezent, despre deontologia profesională și asumarea spiritului critic, despre transformările pe care le-a suferit domeniul, ca și despre pericolele cu care se confruntă jurnalismul cultural, așa cum se practică el astăzi, inclusiv prin apariția noilor tehnologii AI, dar și despre modul în care se poate ajunge la un public mai larg au discutat la dezbatere scriitori, reprezentanți ai mediului universitar, profesioniști ai domeniului: Bogdan Ghiu (poet, eseist și traducător, jurnalist), Victor Morozov (critic de film), Alina Purcaru (autoare a mai multor volume premiate și jurnalistă, inițiatoare a mai multor proiecte culturale), Bogdan Tănase (lector la Facultatea de Litere a Universității din București și publicist) și Elena Vlădăreanu (autoare a mai multor volume de poezie și proză, publicistă și realizatoare radio).

Dezbaterea a fost moderată de scriitorul, traducătorul și publicistul Peter Demeny.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *