Donald Trump şi Kamala Harris îşi multiplică apariţiile la podcasturi – un format prizat de către tineri ascultători şi cu un cadru mai confortabil pentru candidaţi decât al presei tradiţionale, relatează AFP.
Importanţa nouă a podcastului în campania prezidenţială americană ţine mai întâi de creşterea audienţei acestuia.
Aproximativ 47% dintre americani le ascultă cel puţin o dată pe lună, faţă de doar 32% în urmă cu cinci ani, potrivit cabinetului Edison Research.
”Ecosistemul mediei americane este în evoluţie constantă, iar din această cauză candidaţii trebuie să se adapteze”, explică o profesoară de la Universitatea Virginia Tech Megan Duncan.
Podcastul are, totodată, un public mai divers decât cel al presei clasice.
Vârsta mediană – jumătate este mai în vârstă, cealaltă jumătate mai tânără – a ascultătorilor de podcast este de 34 de ani, faţă de 41 de ani în cazul navigatorilor pe Internet care consultă site-uri de ştiri şi faţă de aproape 60 de ani a telespectatorilor posturilor de ştiri în continuu.
În plus, majoritatea podcasturilor în format talk-show sunt considerate ca fiind de divertisment şi nu emisiuni politice.
Audienţa lor este aşadar, cel puţin în parte, un teren de cucerit al candidaţilor.
”Într-o campanie atât de strânsă (…), a încerca să te duci să cauţi persoane care votează pentru prima dată sau votanţi ocazionali are sens”, subliniază Megan Duncan.
De la începutul campaniei sale, Kamala Harris a participat la aproape zece podcasturi, iar Donald Trump la mai multe de dublu.
Punctul culminant este trecerea fostului şef de stat pe la cel mai descărcat program din lume, “The Joe Rogan Experience”, publicat vineri.
La mai puţin de 24 de ore după postarea online pe YouTube a înregistrării video a acestei discuţii, ea a fost vizionată de peste 14 miliaone de ori.
Niciun interviu televizat al candidatului republican de anul acesta nu a generat nici măcar jumătate din acest număr.