Eforie Colorat, exemplu de bune practici

Eforie Colorat, exemplu de bune practici

Proiectul Eforie Colorat va fi prezentat ca exemplu de bune practici în revitalizarea activelor din vechile staţiuni turistice europene la expoziţia “Patrimoniul termal şi balnear din România: trecut şi viitor”, care se va desfăşura la Paris, cu ocazia evenimentului european “Zilele Patrimoniului”.

Organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Pro Patrimonio France, ediţia de anul acesta urmăreşte două teme centrale, „Patrimoniul termal” şi „Patrimoniul balnear”. Demersul îşi propune să examineze modul în care bogata istorie a băilor termale a fost ilustrată în Europa şi în România, inclusiv de la cel de-al Doilea Război Mondial şi până în zilele noastre.

Documentarea urmăreşte, de asemenea, moştenirea pe care aceste locuri o lasă în regiunile cărora le-au marcat cândva dezvoltarea, dar şi capacitatea lor de a renaşte, prin proiecte contemporane de regenerare urbană. Fostele complexe termale şi balneare se află în diverse stadii de conservare, unele dintre ele sunt în stare foarte proastă, altele – în plin proces de transformare, dar toate suscită un puternic interes social, economic şi arhitectural la nivel local, naţional sau internaţional. Fostele băi îşi vor spune încă o dată poveştile în cadrul acestei conferinţe, într-un discurs care pune un accent deosebit pe arhitectură şi urbanism, date recuperate din documente, fotografii, scurtmetraje şi studii de caz asupra proiectelor de revitalizare aflate în derulare în diverse locuri din România. Vernisajul expoziţiei va avea loc în Capitala franceză pe 19 septembrie, la Galeria Macadam a ICR Paris (1, rue de l’Exposition, 75007 Paris).

Fundaţia Pro Patrimonio şi ICR dedică un remarcabil laudatio patrimoniului termal şi balnear din România. În seria panourilor ilustrate reunite în această expoziţie, o secţiune introductivă integrează patrimoniul românesc într-un cadru mai larg, european, explicând modul în care s-au dezvoltat staţiunile termale şi balneare din România, inspirate de ceea ce se întâmpla în oraşe din Franţa, Germania, Anglia. “În cele două secţiuni ale expoziţiei, prezentăm trei staţiuni termale, Herculane, Govora şi Câmpulung, unele dintre cele mai documentate cazuri, interesante, printre multe altele, pentru că au fost proiectate în epoci şi la scări diferite. Litoralul este prezentat în aceeaşi grilă de lectură, cu trei staţiuni, Mamaia, Eforie – devenită ulterior Sud şi Nord – şi Neptun-Olimp. Eforie Sud, iniţial Băile Movilă, a fost prima staţiune a litoralului românesc. Curând a apărut Mamaia şi, mult mai târziu, Neptun-Olimp, un complex care arată avântul pe care îl avea litoralul în anii ‘70, când se construia amplu şi foarte modern. Panourile incluse în expoziţie fac un scurt istoric al acestor staţiuni, prezintă echipamentele fiecăreia dintre ele, cazinoul, teatrul de vară, marile restaurante, magazine, hoteluri … O bună parte din acest patrimoniu este în declin. De aceea, ultimul panou, sub forma concluziilor deschise, prezintă exemple de bune practici pentru revitalizarea acestor spaţii, derulate într-un context social, economic, politic care a evoluat în ultimii 30 de ani”.

Paul Stăncioiu,

arhitect specializat în patrimoniu, membru Pro Patrimonio

Proiectul Eforie Colorat se numără printre cele patru exemple de bună practică evocate de această expoziţie. Două dintre ele vizează zona termală, Herculane şi Govora, unde asociaţii locale lucrează cu tineri arhitecţi, profesionişti şi studenţi, pentru a face diverse intervenţii sau pentru a impune regulamente sau planuri de urbanism. O altă iniţiativă lăudabilă îi aparţine şcolii pariziene Ecole de Chaillot, graţie profesorului de origine română Ştefan Mănciulescu, arhitect şef al Monumentelor Istorice. Echipa vizează aria Eforie în cadrul unui proiect extins în ţările din regiunea Mării Negre, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina. Programul, care are în plan proiecte punctuale de restaurare a patrimoniului, va începe la Eforie Sud, prin analiza unor obiective cum ar fi Cazinoul Movilă (arh. A. Cerkez, 1935) şi Castelul de nisip, ulterior barul Vraja Mării (arh. H. Delavrancea-Gibory, 1934). Eforie Colorat este menţionat în această serie cu programul de revitalizare a grădinii Cinemascop (inaugurată în 1960), un proiect de reintegrare în comunitate a unui spaţiu emblematic al oraşului, părăsit, vreme de decade, în uitare.

Lansat în anul 2021 la Eforie Sud, Eforie Colorat este un hub cultural gândit în beneficiul turiştilor şi al membrilor comunităţii locale, o platformă de dialog pentru comunităţile artistice şi pentru grupurile de dialog civic la nivel naţional – care au la dispoziţie, anual, o serie de rezidenţe creative la Marea Neagră. Iniţiat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh şi primăria Oraşului Eforie, programul Eforie Colorat îşi propune promovarea unui set de bune practici pentru dezvoltarea zonelor cu acces limitat la cultură, ridicarea nivelului de educare şi conştientizare în probleme de mediu şi revitalizarea spaţiilor de întâlnire comunitară de la malul Mării Negre. Anual, Eforie Colorat doreşte să fie un spaţiu alternativ de inspiraţie pentru comunitatea artistică, pentru decidenţii din administraţiile locale şi centrale, şi punct de întâlnire pentru specialişti şi grupuri civice, într-un efort comun de a identifica soluţii actuale de regenerare urbană, ecologie creativă, exploatarea etică şi coerentă a potenţialului turistic, economie circulară, spirit civic, dezvoltare sustenabilă şi oportunităţi de creştere prin cultură în zone marginalizate.

“Cea mai veche staţiune de pe litoralul românesc mizează pe cultură în procesul de reabilitare. Deschidem spaţii alternative, în care comunităţile creative îşi întâlnesc publicul şi folosesc arta şi dialogul ca modalităţi de chestionare a societăţii. Ca un prim pas în procesul de dezvoltare, am început în 2021 cu o ofertă culturală sezonieră, am deschis spaţii alternative de expunere. Am gândit apoi un program extins de dezvoltare, care ţine deschisă pe întreaga perioadă a anului grădina Cinemascop, minunatul cinema în aer liber al oraşului Eforie, dar include şi alte locuri din aria Eforie-Techirghiol, inclusiv zona de coastă. Am activat pentru acest proiect şi liceul din Eforie Sud sau alte instituţii şi centre comunitare locale. Este o încercare de a vorbi despre simplitate şi natură într-o eră în care tehnologia schimbă totul, de la rolul şi sensul actului artistic, la materia sensibilă cu care acesta operează. Totodată, este o încercare de a vorbi despre exploatarea etică şi coerentă a potenţialului turistic, dezvoltare sustenabilă şi oportunităţi de creştere prin cultură. Festivalul Eforie Colorat readuce memoria, cultura şi şarmul unei grădini abandonate, al cărei imens potenţial a rămas neexploatat în ultimele trei decade”.

Alexandra Dumitrescu şi Emil Cristian Ghiţă, Fondatorii hub-ului cultural Eforie Colorat

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *